Officina della Bistecca – Panzano

I Panzano i Toscana bor Dario Cecchini. Han är en av världens mest kända slaktare – samt en galen, charmig italienare. Jag besökte hans restaurang Officina della Bistecca en riktigt härlig ljummen höstdag.

Det är början av september. Vinskörden har precis startat i Toscana och vi stannar först till på vingården Castello D’Albola för en vinprovning av deras Chianti Classico. Det är lätt att njuta av livet när man befinner sig i vackra Italien. På kvällen beger vi oss, tillsammans med bland andra vinmakaren Alessandro Gallo, till Officina della BisteccaDario Ceccihnis omtalade restaurang i Panzano några kilometer därifrån. Darios familj har varit i branschen i 250 år, själv har han arbetat som slaktare i 40. Besöket börjar med en masterclass i styckning, för att sedan avslutas med middag i huvudrestaurangen. Till Officina della Bistecca går du för att äta kött – och (nästan) ingenting annat.

Välkomna till Darios värld!
Vi hittar Dario i butiken som ligger intill restaurangen. Lika glad som alltid.
Det går att sitta både utomhus och inomhus.
Det är full fart när vi kommer. Den här servitören gjorde oss på gott humör.
Liam Becket från Kanada tog en praktikplats hos Dario. Åkte sedan hem men kom tillbaka för att jobba i köket. Liam vill lära sig allt om styckning.

Styckningskursen börjar.
Själva masterclassen hålls på italienska, men som tur är finns det bra tolkar i personalen.
Vi fick ett fint recept på bräserad ”shank”, som jag kommer att dela med mig inom kort.              Foto: Martino Balesteri
Dags att äta!
Köttet läggs på grillen.
Middagen är i full gång.
Huvudnumret är förstås Bistecca Fiorentina. Allt kött tillagas medium rare.