Koka – Göteborg

Längtar då och då tillbaka till mitt kära Göteborg. Bodde där under tio år: jobbade, pluggade, blev kär, dansade, festade … Ja, Götet ger mig många fina minnen. I maj gjorde jag flera besök i staden inför ett reportage i senaste numret av Gourmet – och det var ett mysigt återseende. Har knappt varit där sedan jag flyttade till Stockholm för 18 år sedan. På agendan den här gången fanns förstås en hel del krogbesök, och jag tänkte berätta om några under veckan. Först ut är KOKA – Michelinkrogen som tidigare hette Kock och vin. Inredningen är ny, priserna är lägre, man har färre serveringar och har trappat ner på fine dining ambitionerna i service och dukning. Personalen och filosofin kring maten (råvaror från närområdet) finns fortfarande kvar. Det innebär förstås att krogen fortfarande håller en hög nivå.

Liten aptitretare på kall juice gjord på råa grönsaker med lite nässelolja i botten.
Liten aptitretare på kall juice gjord på råa grönsaker med nässelolja i botten.
Tunna skivor färsk, grön sparris, lite kamomillsalt och kräm på löskokta ekologiska ägg.
Aptitretare 2: Tunna skivor färsk, grön sparris, lite kamomillsalt och kräm på löskokta ekologiska ägg.
Norsk Fröyalax, lite regnbågsrom, rökt gräddfil och lite ängsyra.
Norsk Fröyalax, regnbågsrom, rökt gräddfil och ängsyra.
Stekt pilgrimsmussla, kräm på brynt morot, flädersyrade morötter och bovete. Fomsäcken från pilgrimsmusslan smälter finurligt in bland morötterna. Den är var en favorit, krispiga syrliga morötter möter den söta pilgrimmusslan och den mjuka krämen. Dessutom får rätten det lilla extra med de små bovetekornen.
Stekt pilgrimsmussla, kräm på brynt morot, flädersyrade morötter och bovete. Romsäcken från pilgrimsmusslan smälter finurligt in bland morötterna. Den här var en av mina favoriter där krispiga syrliga morötter möter den söta pilgrimmusslan och den mjuka krämen. Dessutom får rätten det lilla extra med de små bovetekornen.
Sparris, murklor från Viskafors, salladslök,  svampbuljong med sagogryn och lite brynt smör.
Sparris, murklor från Viskafors, salladslök, svampbuljong med sagogryn och lite brynt smör.
Stekt bleka – lyrtorsk, majrova kokt med äpple och dragon, stekt kycklinghjärta, tunt skivad rädisa, kycklingsky redd med kycklingfett och dragon. Mmm, gott!
Stekt bleka – lyrtorsk, majrova kokt med äpple och dragon, stekt kycklinghjärta, tunt skivad rädisa, kycklingsky redd med kycklingfett och dragon.
Kalvhögrev, som gått på låg temperatur under natten och sedan kolgrillats, svartrötter stuvade med ramslök, färska ostron fr Grebbestad,  spetskål, inlagda knoppar på ramslök.
Kalvhögrev, som gått på låg temperatur under natten och sedan kolgrillats, svartrötter stuvade med ramslök, färska ostron fr Grebbestad, spetskål, inlagda knoppar på ramslök.
Fänkål inlagd i hibiskus, sorbet på getfärskost i form av kulor. Fräscht och snyggt!
Fänkål inlagd i hibiskus, sorbet på getfärskost i form av kulor. Fräscht och snyggt!
Frusen yoghurt med rödbeta och hasselnöt (i mitt fall mandel eftersom jag är allergisk mot hasselnöt). Kräm på mandel i botten, rödbetsgele, rödbetspulver.
Frusen yoghurt med rödbeta och hasselnöt (i mitt fall mandel eftersom jag är allergisk mot hasselnöt). Kräm på mandel i botten, rödbetsgele, rödbetspulver. Jag är väldigt förtjust i råvaran rödbeta, och tycker att det känns spännande när den dyker upp så här i flera variationer i en dessert.

Vinpaketet var överraskande bra. Att jag säger överraskande beror på att det främst bestod av naturviner, och det är alltid en utmaning. Många naturviner smakar rent ut sagt sk*t, men när man hittar de där riktigt fina är de klockrena. Här är ett par godingar:

Frisk och fin rosé.
Frisk och fin rosé.
Sauvignon Blanc från Pouilly Fumé.
Sauvignon Blanc från Pouilly Fumé.

 

På KOKA kan man få avsmakningsmeny i flera storlekar. Jag valde förstås den största på sju rätter för 800 kr – ville ju prova så mycket som möjligt när jag väl var där. Går gärna hit igen om jag har vägarna förbi Göteborg. Man behöver ju inte alltid slå på stort  – tre rätter för 400 kr känns som ett fynd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s