Poom – Seoul

Fine dining ser olika ut beroende på var i världen man befinner sig. Den mest hyllade finkrogen i Korea är Jungsik, som är landets högst rankade krog på Asia’s 50 Best och som också finns i New York med en stjärna i Guide Michelin. Jag besökte Jungsik i Seoul förra året, men blev inte överväldigad. Här möter visserligen öst väst på ett spännande sätt, men min favorit hittills är Poom – finkrogen som förfinar den koreanska traditionella maten som förr serverades till kungar och adel. Man arbetar förstås enbart med lokala råvaror i säsong och med det typsikt koreanskt hälsosamma filosofin. Jag var där förra året och bestämde mig för att återvända.

Ostron med kimchi på päron och rättika.
Ostron med kimchi på päron och rättika.
Hotpot med tio olika ingredienser som räka, fisk, svamp och grönsaker. I buljongen ligger också en liten köttbulle.
Hotpot med tio olika ingredienser som räka, fisk, svamp och grönsaker. I buljongen ligger också en liten köttbulle.
En kall rätt på bambuskott, böngroddar, svamp och sås på persimon.
En kall rätt på bambuskott, böngroddar, svamp och sås på persimon.
Dumpling med tofu, skott på mungbönor, rättika och dropwort (en slags rosenväxt).
Dumpling med tofu, skott på mungbönor, rättika och dropwort (en slags älgört).
Marianerad biff, kimchi och  lök som stekts lätt i en rätt som kallas Kimchi Umpa Sanjeok.
Marianerad biff, kimchi och lök som stekts lätt i en rätt som kallas Kimchi Umpa Sanjeok.
En av kvällen absolut godaste rätter. Perfekt grillad bläckfisk med gräslök.
En av kvällen absolut godaste rätter. Perfekt grillad bläckfisk med gräslök.
Kolgrillad burgare på koreansk Hanwoo, A++ med jujube och nötter, serverad med kimchi på vinterpäron.
Kolgrillad burgare på koreansk Hanwoo, A++, med jujube och nötter – serverad med kimchi på vinterpäron.
Soppa på torsk och grönsaker som bland annat rättika, vårlök och minari.
Underbar soppa på torsk, svamp och grönsaker som rättika, vårlök och minari. Som tillbehör serverades bland annat kimchi och inlagda plommon.
Till efterrätt serverades en friterad riskaka med honung och ingefära, sött ris med citron och pinjenötter, ingefärsbollar med honung och pinjenötter samt strimlad citron med päron och granatäpple. Desserterna här är ofta väldigt söta, därför blir min favorit här den med ingefära.
Till efterrätt serverades en friterad riskaka med honung och ingefära, sött ris med citron och pinjenötter, ingefärsbollar med honung och pinjenötter samt strimlad citron med päron och granatäpple. Desserterna här är ofta väldigt söta, därför blir ingefärbollarna (t v) min favorit.
Till maten tog vi ett intressant och spännande risvin, som fungerade mycket bra till maten. Just detta har tillverkats speciellt för Poom, och innehåller också röd malt. Vinet går att köpa för 100 000 Won - ca 700 sek.
Vi testade ett intressant och spännande risvin, som fungerade mycket bra till maten. Just detta har tillverkats speciellt för Poom och innehåller också röd malt. Vinet går att köpa med sig hem för 100 000 Won – ca 700 sek.
Poom ligger högst upp på Namsan berget med underbar utsikt över staden. Inredningen är sparsmakad och stämningen avslappnad. Restaurangen stänger kl 22 och tempot är snabbt - vilket är helt okej för mig. Nio serveringar var middagen över på två timmar.
Poom ligger högst upp på Namsan berget med underbar utsikt över staden. Inredningen är sparsmakad och stämningen avslappnad. Restaurangen stänger kl 22 och tempot är snabbt – vilket är helt okej för mig. Nio serveringar var över på två timmar.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s