Gastrologik – Stockholm – revisited

Gastrologik, anser jag, har arbetat lite i det tysta den senaste tiden. Kanske beror det på att Stockholm under två, tre år utsatts för en smärre krogexplosion. Nya restauranger poppar upp som svampar ur jorden efter en våt sommar, och krog- och matskribenter har en tendens att ständigt springa efter det senaste.

När Gastrologik öppnade 2011 hyllades Jacob Holmström och Anton Bjuhr i media, och foodies vallfärdade till krogen. Jag var själv där och hänfördes över krögarnas kreativitet och smaksäkerhet. Nu var det två år sedan sist. Jag ska erkänna att jag var lite orolig över att rätterna skulle kännas för familjära. Jag ska också erkänna att jag efter de första rätterna inte riktigt kände den där kicken. Allt var förstås utsökt, men finns här något nytt att hämta? Att man dessutom plockat bort aptitretarna gjorde mig aningen besviken – för jag har verkligen älskat deras aptitretare vid tidigare besök. Anton Bjuhr förklarar att de anser att de på det här sättet, samt genom att ta bort kapitel-indelningen, hittat ett bättre flyt genom middagen.

När vi nästan hunnit halvvägs in i menyn händer plötsligt något som får mig att vakna till ordentligt. En tallrik med makrill, som bara lätt saltats, serveras med broccoli, blommor samt en buljong på just makrill och blommor. En himmel av vackra smaker öppnar sig där den råa makrillen möter den lite varma buljongen. Den perfekt tillagade krispiga broccolin och blommorna ger sedan rätten dess helhet. Efter det kommer ytterligare två vällagade, väl avvägda och underbara varmrätter i form av vaktel och spädgris. Och när jag senare får in den lilla fina pralinen gjord av propolis, pollen och vodka är jag helt och fullt nöjd med att ha återvänt till Gastrologik.

In english: It’s been a while since Gastrologik made any headlines, maybe it’s because there has been a smaller restaurant explosion in Stockholm the last years. New places pop up like mushrooms after a rainy summer, and the food writers has a tendency to run after new, hot places.

When Gastrologik opened 2011, the chef owners Jacob Holmström och Anton Bjuhr was praised by media, and foodies were standing in line for a reservation. Me too, of course, and I was astonished by the chefs creativity and the subtile, balanced, beautiful dishes. Now, it’s been two years since my last visit and I have to admit, I was a bit worried that I would not get any surprises and that the dishes would feel too familiar. I also have to admit that after the first few courses i didn’t get the kick I was hoping for. Everything was of course sublime, but would I find any updates? I was also a bit disappointed when I realized they had stopped serving amuse bouches – because I have really enjoyed their amuses before. Anton Bjuhr told med they have created a better flow in the menu this way, and the menu is no longer divided into chapters as before.

Almost halfway into the menu something happens that got my full attention. A serving with mackerel, slightly cured, broccoli and flowers accompanied with a broth of mackerel and flowers is set before me. And a heaven of beautiful flavors reaches my palate when the raw, brine mackerel meets the warm broth, the crispy broccoli and the flowers. The serving is followed by two perfectly well made, well balanced and wonderful salty dishes, a quail and a suckling pig. And when I later get the beautiful praline made of propolis, bee pollen och vodka I am fully satisfied and happy with my revisit to Gastrologik.

Flatbread with broad beans, smoked sour cream and carrots.
Flatbread with broad beans, smoked sour cream and carrots.
Beans from Wålstedts Gård with Maritime Plats.
Beans from Wålstedts Gård with Maritime Plats.
Sourdough bread made of spelt from Warbokvarn with hand churned butter from Kittelberget.
Sourdough bread made of spelt from Warbokvarn with hand churned butter from Kittelberget.

4vitlok14vitlok2

Garlic from Ugglarp with baked cream and enzymatic fermented garlic.
Garlic from Ugglarp with baked cream and enzymatic fermented garlic.
Diver caught scallops from Hitra with onions from Rosendal and yeast.
Diver caught scallops from Hitra with onions from Rosendal and yeast.
Sour potatoes and vendace roe from Junkön, quail egg and flowers from the herb garden.
Sour potatoes and vendace roe from Junkön, quail egg and flowers from the herb garden.
Chanterelles, polypore mushroom and their own "peaso" (miso made of yellow peas) and pine resin.
Chanterelles, polypore mushroom and their own ”peaso” (miso made of yellow peas) and pine resin.
Flowers from the garden with mackerel and broccoli.
Flowers from the garden with mackerel and broccoli.
Quail from Vidbo Norrby with grains, peas and parsley.
Quail from Vidbo Norrby with grains, peas and parsley.
Suckling pig from Hornsborg with cabbage and black currant.
Suckling pig from Hornsborg with cabbage and black currant.
Fresh goat's cheese from Löfsta with potato and flowers.
Fresh goat’s cheese from Löfsta with potato and flowers.
Lovage and green sorrel.
Lovage and green sorrel.
Berries from Törnvik and cream with plum stones.
Berries from Törnvik and cream with plum stones.
Roses from Rosendal with raspberries and beetroot.
Roses from Rosendal with raspberries and beetroot.
Propolis, bee pollen, vodka.
Propolis, bee pollen, vodka.
Infusion with black currant leaves.
Infusion with black currant leaves.
Sweet, salty, sour.
Sweet, salty, sour.
Pia's kalvdans with red currant and angelica.
Pia’s kalvdans with red currant and angelica.

www.gastrologik.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s